|
Ryby - problem "drapieżnej" gospodarki rybackiej |
| Autor |
Wiadomość |
weedmasta
... J . L . B ...

|
Wysłany: 2008-04-29, 15:19 Ryby - problem "drapieżnej" gospodarki rybackiej
|
|
|
Moi drodzy. Mieszkamy w regionie gdzie mamy bogactwo jezior i cieków wodnych. Podczas przebywania nad begiem ( czy na wodzie) uw akwenów napawamy się pięknem przyrody. Zastananawiający jest fakt, iż pomimo ogromu wody rybostan jest ubogi. Sądzę, że jest to spowodowane agrezywną polityką rybacką. Spółki (firmy) podpisują umowy z odbiorcami ryb. Nie jest to złe jeśli przestrzega się pewnych zasad. Uw rybacy podpisują umowę z fabryką, która zajmuję się produkcją np.: mączki rybnej. Wtedy sieci rybackie mają takie oczka, że nawet kilkucentymetrowe rybki nie są w stanie przepłynąć przez sieć. Drugim faktem jakim chciałbym się podzielić (niektórzy mogli to widzieć), że sieci stoją cały rok w miejscach, gdzie następuje ciągła migracja populacji różnych gatunków ichtiofauny. Niby nic wielkiego, ale...
Boli mnie to, że zamiast jeździć na Mazury na dużą rybę, ludzie udają się na cieki gdzie są mało atrakcyjne (czyt. stawy). Szkoda... wielka szkoda. |
_________________ Mazury - Moja Mała Ojczyzna |
|
|
|
 |
chlopzmazur
Chłop z Mazur
|
Wysłany: 2011-10-09, 10:37 Niestety tak bywa
|
|
|
Przyznaję rację przedmówcy. W czasie wędkowania podchodzą do mnie starsi ludzie, pamiętający czasy sprzed 20-30-40 lat. Zgodnie twierdzą "Dawniej, to była ryba" i tu następują opisy wydawałoby się z innej planety.
Podobny sposób "gospodarowania" zasobami jezior obserwuję na Jeziorze Ełckim. Wystarczył rok "nieuwagi" rybaków, aby rybostan znacznie (!) się poprawił.
Dziwna to gospodarka - żniwować bez siewu. |
_________________ Czar Mazur - http://czarmazur.blogspot.com |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|